Motten

Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze niettemin onwelkom in huizen, omdat hun larven ernstige schade toebrengen aan kleding, stoffen, bont, leer en tapijt. Deze schade kan na het uitkomen van motteneitjes weken lang worden toegebracht. Er kan dus al sprake zijn van ernstige schade voordat de eerste vliegende motten worden gezien. Preventie is dan ook belangrijk. Hoewel kleine mottenplagen met doe-het-zelfproducten kunnen worden aangepakt, kan er bij een groter mottenprobleem professionele hulp nodig zijn.

Het eerste teken van een mottenprobleem is vaak de aanwezigheid van beschadigingen in stoffen, maar gewoonlijk zjin er ook al andere tekenen:

 • Volwassen motten (vaak eerder kruipend dan vliegend).
 • Wormachtige larven (mottenlarven).
 • De zijden buisjes of doosjes waarin mottenlarven leven.
 • Poppen (zijden cocons) waarin larven zich ontwikkelen tot motten.

Motten herkennen

Er zijn vier vaak voorkomende soorten mottenplagen in huis:

Kleermot

Kleermot

 • Volwassen 6-8 mm, met strokleurige vleugels en geen markeringen.
 • Larven tot 10 mm lang, crémewit met bruine kop.
 • De mottenlarven maken onregelmatige gaten in stoffen.

Pelsmot

Pelsmot

 • Worden voornamelijk aangetroffen in geïmporteerd dierlijk textiel.
 • Volwassen 6 mm lang, donker bruingeel van kleur met drie vage stippen.
 • Crémewitte larven tot 10 mm.
 • Maakt wat meer regelmatige gaten in stoffen dan de gewone kleermot.

Bruine huismot

Bruine huismot

 • Volwassen 8-14 mm, bruin met drie of vier donkerder stippen.
 • Larven tot 20 mm, bijna wit met bruine kop.
 • De larven leven van verschillende soorten dierlijk textiel, waaronder wol, leer en veren.

Witkopmot

Witkopmot

 • Volwassen 6-10 mm, witte kop en gespikkelde vleugels.
 • Larven tot 12 mm, crèmekleurig met een roodbruine kop.
 • De larven eten veel verschillende soorten voedsel.
 • Minder beschadigend voor textiel dan de kleermot.

 

Motten voorkomen

Het is moeilijk te voorkomen dat motten door een open raam of deur naar binnenkomen. Aangeraden wordt om in ieder geval de gordijnen te sluiten of horren te gebruiken als de ramen 's nachts openstaan, omdat motten door licht worden aangetrokken. Eenmaal binnen leggen motten hun eitjes op donkere, rustige plaatsen waar kleding en ander textiel wordt bewaard. Plekken met hoog risico zijn onder andere logeerkamers, onder bedden en weinig gebruikte kasten. Zolders lopen ook risico, omdat eventuele vogelnesten onder de dakranden motten aantrekken. Vooral vuile kleding is aantrekkelijk voor motten. Kleding moet voor het opbergen dan ook altijd gewassen worden. Als u textiel voor langere tijd opbergt, verpak het dan in gesloten plastic zakken of koffers. Stofzuig geregeld op verscholen plekken, zoals onder meubels, om motteneitjes te verwijderen voor ze uitkomen. Dit is vooral belangrijk als er al eerder een plaag is geweest of als u merkt dat de mottenactiviteit is toegenomen.

Last van Motten?

Indien u zeker wilt weten dat u van de motten af bent moet de kleding goed gereinigt worden. Chemisch reinigen (“stomen”) is daarvoor een zeer effectieve methode omdat daarmee niet alleen de vlekken verwijderd worden, maar ook de reeds op het textiel aanwezige motten in alle stadia van hun levenscyclus gedood worden. Wassen in water is minder effectief, om effect te hebben op de reeds aanwezige motten wordt een wastemperatuur van minimaal 50 °C gedurende 20 tot 30 minuten geadviseerd. Voor wollen artikelen kan dit uiteraard leiden tot een forse krimp, chemisch reinigen is dan ook de beste reinigingsmethode.

Stomerij Aqua-Rette verkoopt STOP-MOT

STOP-MOT beschermt uw linnenkast. Ontgeurend, ontsmettend, extra versterkt met natuurlijk etherische olieen.

Herontdek de eigenschappen van cederhout!

Ontsmettend: De etherische olie van cederhout heeft een microbicide en bactericide werking.

Aromatiserend: Neem een STOP-MOT blokje en ruik... de lekkere geur die het verspreidt, doordrenkt de linnenkast en verdrint muffe geurtjes.

Beschermend: Motten houden niet van cederhout, dat bleek reeds tijdens de kruistochten toen de kruisvaarders ontdekten dat de muzelmannen hun kleren bewaarden in kisten van cederhout

Extra-versterkt: De STOP-MOT blokjes zijn, via een speciaal procédé doordrengt met een mengsel van de meest actieve cederhout-extracten. Hierdoor blijven ze extra lang actief. Plaats het STOP-MOT blokje hoog in de kast, want het parfum is zwaarder dan lucht en daalt dan neer in de kast.

Fixatie: STOP-MOT is voorzien van een zelfklever, die de fixatie vereenvoudigt. Toch is er nog een extra gaatje voorzien voor wie STOP-MOT liever ophangt.

Milieuvriendelijk: STOP-MOT bestaat uitsluitend uit natuurlijk en ongevaarlijke producten, het is volledig biologisch afbreekbaar.

Nog wat over motten: De volwassen motten richten geen schade aan, het zijn de larven die de boosdoeners zijn. Deze geven de voorkeur aan vuile kleding. Vlekken en vette kragen vormen een angename afwisseling voor hun eentonige menu. de lente en de maand September zijn de beste maanden om te stofzuigen en te soppen met zeep, vooral de bodem van de kasten.

Gebruik: 1 STOP-MOT blokje per lade en 2 STOP-MOT blokjes per linnenkast. Het kan gebeuren dat de schijven nog wat olie-extract afscheiden, kleef ze dus zodanig dat ze niet met het linnen in contact komen.

Vervanging: Vervang STOP-MOT ieder jaar, maar laat de oude blokjes gerust in de kast hangen, want deze zijn (hoewel veel minder) tot 3 jaar actief.

STOP-MOT